RSS

Administrarea banilor.

27 nov.

banii

„Mă surprind uneori făcându-mi planuri să-mi cumpăr un lucru, dar de care n-am în realitate nevoie şi pe care abia mi-l pot permite.“ — Vasi

Ţi se pare că niciodată n-ai destui bani pe care să-i cheltuieşti cum vrei? Crezi că, dacă ai avea mai mulţi bani de buzunar, ai putea să-ţi cumperi un obiect pe care ţi-l doreşti? Sau că, dacă ai avea un salariu mai mare, ai putea să-ţi cumperi pantofii de care ai nevoie ţinând cont de sezonul in care ne aflam? Decât să te stresezi atâta din cauza banilor pe care nu-i ai, n-ar fi mai bine să înveţi să-ţi administrezi banii pe care îi ai?

Crezi că o amânare în administrarea banilor este înţeleaptă, şi aceeasta pentru că locuieşti cu părinţi? Este asemenea unei persoane care se aruncă de pe o trambulină pentru a înota, fără ca mai întâi să inveţe să înoate. Tot aşa, cea mai bună perioadă în care să înveţi să-ţi administrezi banii este când încă nu te-ai lovit de realitate.

Rolul părinţilor: I-ai rugat vreodată pe părinţi să-ţi spună ce înseamnă a întreţine o casă? Ştii cât costă lunar curentul, căldura şi apa? Ştii câţi bani sunt necesari să întreţii o maşină, să cumperi de mâncare, să plăteşti chiria sau o rată la bancă? Poate că aceste detalii ţi se par plictisitoare. Nu uita însă că şi tu contribui la cheltuieli! În plus, când va fi să te muţi la casa ta, va trebui să plăteşti singur toate acestea! Aşa că n-ar strica să înveţi câte ceva despre asta. Ar fi bine daca i-ai ruga pe părinţi să-ţi explice cum pun bani deoparte pentru a achita facturile in fiecare luna.

Prieteni pot fi un obstacol: E normal să vrei să fii acceptat de prieteni. Dar întreabă-te: Când ies cu prietenii, cheltuiesc pentru că îmi permit sau pentru că mă simt obligat să fac asta? Mulţi oameni cheltuiesc bani deoarece vor să fie bine văzuţi de prieteni şi de colegi. Dacă vreţi să-i impresionaţi pe alţii prin ceea ce aveţi şi nu prin ceea ce sunteţi, riscaţi să vă faceţi datorii. Faptul de a merg la cumpărături numai cu acei prieteni care au grijă cum îşi cheltuiesc banii şi care ne ajută să comparăm preţurile, nu să cumpărăm primul lucru pe care-l vedem, ne va ajuta.

Când ţi se spune „Nu”: Chiar dacă nu primeşti bani de buzunar şi nu ai salariu, tot poţi învăţa lecţii valoroase despre administrarea banilor cât timp locuieşti cu părinţii. De pildă, când le ceri părinţilor bani sau îi rogi să-ţi cumpere ceva, ei ar putea să-ţi spună „Nu“. De ce? Un motiv ar fi că ceea ce vrei să-ţi cumperi depăşeşte posibilităţile financiare ale familiei. Răspunzând „Nu“, deşi poate că ar vrea să spună „Da“, însă administrare banilor este esenţială in acel moment.

Banii înseamnă timp: În ţară la noi este zicala: Timpul costă bani. Asta înseamnă că oamenii trebuie să petreacă timp pentru a câştiga bani, iar a pierde timp înseamnă a pierde bani. Dacă iroseşti banii, pierzi, de fapt, timpul pe care l-ai petrecut pentru a-i câştiga. Învaţă să cheltuieşti cu măsură. Astfel te vei bucura de realizările tale.

Reclame
 
Un comentariu

Scris de pe 27/11/2008 în bani

 

Un răspuns la „Administrarea banilor.

 1. DianaEmma

  29/04/2009 at 17:55

  Sa-ti administrezi banii inveti in practica, atunci cand esti obligat sa o faci. E destul de greu sa o inveti cand ai bani de buzunar si te intretin parintii. Tot pana nu vezi, nu crezi cum e de fapt.
  Eu una n-am fost niciodata prea cheltuitoare, stiam sa ma descurc cu banii de buzunar pe care ii aveam si nu erau asa multi… mai faceam eu cumparaturile familiei, ma mai duceam sa platesc facturi…
  Si totusi pana n-am locuit singura, sa am bugetul meu, sa vad cat dau pe mancare, cat la facturi, cat colo, n-am invatat cu adevarat ce inseamna sa stii sa iti administrezi bine banii; si timpul. Una e sa vezi pe hartie, sa iti explice parintii, si alta sa vezi practic cum se duc banii si unde.

  Insa e un pas mic si bun… sa inveti din adolescenta sa iti administrezi banii de buzunar. Sa ai o suma, si sa stii ca atat ai si din aia sa iti ajunga si de pachet, si de iesit in oras, si de alte nevoi. Dar de multe ori copiii chiar nu sunt interesati de asta; rar am vazut cazuri de copii, de mai toate varstele care sa vrea sa isi inteleaga parintii dpdv financiar si care sa nu arunce iresponsabil cu banii. Insa nu e doar vina lor, si parintii pot forma educatia asta de mici. Un copil care la 4-9 ani se arunca in mijlocul magazinului cu fundul jos ca nu ii cumpara mami jucaria cutare, nu are mari sanse mari sa fie un adolescent chivernisit si intelegator ca posibilitatile materiale ale parintilor.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: