RSS

Pizza şi puterea ei de atracţie

03 ian.

pizza

Regele Ferdinand I (1751-1825) se deghidează intr-un om de rând şi se duce in taină intr-un cartier sărac din Napoli. Ce-l mâna intr-colo? Se zice ca voia să-şi desfete simţurile cu o mâncare pe care regina o interzisese la curtea regală. Alimentul interzis nu era altceva cecât pizza.

Dacă Ferdinand ar trăi acum, nimic nu l-ar împiedica să-şi satisfacă dorinţa. În prezent, în Italia există circa 30 000 de pizzerii, în care se coc anual foarte multe pizze, în medie 45 de pizze de locuitor.

Origini umile: Pizza, aşa cum o cunoaştem azi, se pare că sa născut în Napoli, în jurul anului 1720. Pe atunci, pizza era mâncarea săracilor, o mâncare ce se gătea foarte rapid şi care se vindea şi se consuma pe stradă. Vânzători străbăteau străzile şi, strigau in gura mare, îşi făceau reclamă la delicatesele bucate. Pizzele erau păstrate calde într-un scudo un vas de aramă pe care vânzătorul il ducea pe cap.

În cele din urmă, regele Ferdinand I a dezvăluit curţii că avea o slăbiciune pentru pizza. În scurt timp, această delicatesă a străzii a câştigst inimile celor de rang nobil şi celor din familia regală, care au început să frecventeze pizzeriile. Nepotul lui Ferdinand, regele Ferdinand II, chiar a ordonat în 1832 construirea unui cuptor cu lemne in grădinile Palatului Capodimonte, spre delectarea musafirilor sai aristocraţi.

Este pizza nutritivă? În zilele noastre, pizza este mâncarea preferată a tinerilor, sortimentul preferat al meu este pizza cu brânza şi cuperci, vă recomand să o comandaţi cu proxima ocazie, dacă nu a-ţi mâncat un astfel de sortiment, este fffoarte bună. Pentru ca pizza să fie nutritivă, ingredientele ei trebuie să fie sănătoase, cu un conţinut echilibrat de carbohidraţi, proteine şi grăsimi, şi bogate în vitamine, minerale şi aminoacizi. Uleiul de măsline nu trebuie să lipseasca dintr-o pizza.

Mai mult, cînd pizza este bine coaptă, rareori cauzează probleme digestive. Aceasta deoarece carbohidraţii din făină au suficient timp să absoarbă apa pe măsură ce aluatul este frământat şi lăsat la dospit.

Data viitoare când vă veţi desfăta şi voi simţurile cu o pizza, nu uitaţi de originile ei umile. Ce bine că regele Ferdinand I nu şi-a ascuns slăbiciunea pentru pizza!

Poftă bună:)

Reclame
 
Scrie un comentariu

Scris de pe 03/01/2009 în pizza

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: