RSS

Cum privim minciuna?

07 ian.

minciuna300

Ce este minciuna? Afirmaţie prin care se denaturează în mod intenţionat adevărul. Orice minciună este un neadevăr, dar nu orice neadevăr este o minciună. De ce? Minciuna este o afirmaţie care falsifică, denaturează deliberat adevărul având ca scop înşelarea cuiva. Într-adevăr, o minciună este spusă cu intenţia de a-i înşela pe alţii. Dar a spune fără intenţie un neadevăr, cum ar fi oferirea din greşeală a unor informaţii incorecte, nu este acelaşi lucru cu a spune o minciună. În plus, trebuie avut în vedere dacă persoana care întreabă un anumit lucru are dreptul la un răspuns complet.

MINCINOSULE! Vi s-a adresat vreodată cineva cu acest apelativ? Dacă da, atunci cu siguranţă ştiţi cât de tare doare.

Aşa cum o vază valoroasă poate fi făcută cioburi dacă este trântită, tot la fel, o relaţie preţioasă poate fi distrusă prin minciună. Este adevărat, probabil că după un timp vom putea repara ce am stricat, însă relaţiile dintre noi nu vor mai fi niciodată aceleaşi.

Cei care află că au fost minţiţi, sunt precauţi în privinţa noilor încercări de împăcare. Ei meditează la convingerile şi acţiunile din trecut prin prisma minciunilor descoperite. După ce înşelătoria a fost scoasă la iveală, o prietenie care cândva se consolida printr-o comunicare deschisă şi prin încredere se poate destrăma acum din cauza suspiciunii şi a îndoielii.

În spatele minciunii se mai poate afla şi teama, teama de consecinţe sau de ceea ce ar putea crede alţii dacă ar şti adevărul. Este cât se poate de firesc ca oamenii să dorească să fie apreciaţi sau acceptaţi de alţii. Această dorinţă însă ne-ar putea determina să denaturăm adevărul, chiar şi numai puţin, pentru a ne acoperi unele defecte, pentru a ascunde detalii care nu ne-ar face bine sau, pur şi simplu, pentru a face o impresie bună.

Să ne întrebăm: Vrem oare ca alţii să spună adevărul, dar în ce ne priveşte considerăm că avem uneori motive întemeiate să minţim?

Vasi: Detest minciuna şi detest să fiu minţit! Majoritatea dintre noi simţim la fel. Ne place să credem că informaţiile pe care le primim, verbal sau în scris, sunt adevărate. Eu cred că lăcomia şi ambiţia egoistă îi împing pe mulţi oameni să mintă.

Reclame
 
Un comentariu

Scris de pe 07/01/2009 în minciuna

 

Un răspuns la „Cum privim minciuna?

  1. sHaDoW gIrL

    26/02/2009 at 15:48

    ce scumpa este fetita din poza..ce ochisori are:X
    minciuna chiar nu este buna…no way!

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: