RSS

Ceasul de mână.

09 feb.

ceas-de-mana

Ştii cât e ceasul? Nu trebuie decât să arunci o privire spre ceasul de la mână şi vei afla. Dar arată el corect ora? Trăim într-o epocă a vitezei fapt ce ne face să fim conştienţi de timp. Majoritatea activităţilor noastre zilnice, trezirea dimineaţa, mersul la muncă, servirea meselor, întîlnirile cu prietenii şi aşa mai departe, sunt strîns legate de timp. Timp care ne este măsurat de ceasul de pe mână sau de cel deşteptător.

Când a fost inventat primul ceas mecanic? Nimeni nu ştie cu exactitate. Anul 1500 a fost un an ce avea să marcheze istoria ceasurilor, atunci realizându-se pentru prima oară ceasuri portabile. La început ceasurile de mână erau purtate de femei, deoarece bărbaţilor le plăcea să poarte la a ceea vreme ceasuri de buzunar.

O dată cu trecerea timpului sa observat practibilitatea ceasului de mână spre deosebire de cel de buzunar. Astfel, popularitatea ceasurilor de mână a crescut.

În prezent, majoritatea ceasurilor sunt electronice şi funcţionează cu ajutorul cristalelor de cuarţ, poate că şi tu a-i un astfel de ceas pe mână.

Însă trebuie să ştim cu toţi un fapt important despre ceasuri. Indiferent ce fel de ceas purtăm, mecanic sau pe cuarţ el va avea o oarecare eroare, adică o v-a lua înainte sau va rămâne în urmă, nu există ceas care să meargă fix. Însă nu vă speriaţi eroarea la un ceas de calitate este de o secundă la cîţva ani.

Deşi au trecut aproximativ 200 de ani de când se fabrică ceasuri mecanice, ele sunt foarte căutate spre deosebire de cele pe cuarţ. Dar de ce cele mecanice? Un ceas care ticăie îi fascinează încă pe mulţi. Un alt factor important este durata lor care poate ajunge până la 100 de ani şi poate fi lăsat moştenire având o valuare sentimentală. Pe mine mă faşcinează complexitatea unui ceas mecanic şi faptul că funcţionează datorită minusculelor rotiţe.

Ce ceas să-mi cumpăr? În primul rând să-mi placă. Aceasta înseamnă un ceas nu numai practic şi funcţional, ci şi estetic. Totuşi, nu trebuie să uităm că multe ceasuri au acelaşi mecanism de bază. De regulă, toate aceste mecanisme sunt bine proiectate şi realizate. De obicei, diferenţele de preţ se datorează părţilor nefuncţionale precum carcasa sau brăţara ceasului. Prin urmare, un preţ mai mare nu înseamnă neapărat şi precizie mai mare.

Care a fost ultima achiziţie a ta?🙂

Reclame
 
Un comentariu

Scris de pe 09/02/2009 în ceas

 

Un răspuns la „Ceasul de mână.

  1. Anonimus

    09/12/2010 at 15:42

    Ultima mea achizitie a fost o carte numita „Aventurile lui Sherlock Holmes” si un ceas automatic marca Posche Design

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: